Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Wat is atherosclerose?

Atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, is het dichtslibben van de aderen met vetachtige stoffen en de gevolgen van aderverkalking zijn wereld doodsoorzaak nummer 1. Deze vetafzetting (atherosclerotische plaque) vindt plaats in de wand van bloedvaten. Het gevolg is dat de wand van het bloedvat dikker wordt, waardoor de bloedstroom wordt verhinderd. De atherosclerotische plaque kan kwetsbaar zijn, vooral bij een hoge bloeddruk. De kans bestaat dat de plaque barst is dan groot. Zodra een plaque barst, treedt er direct bloedstolling op en vormt zich een bloedpropje in de binnenkant van je bloedvat. Dit bloedpropje, oftewel trombus, raakt op een gegeven moment los van de plaque en kan verder op in het bloedvatenstelsel vastlopen en lokaal de bloedtoevoer stoppen. In het hart of in de hersenen kan dit ernstige gevolgen hebben zoals een hart- of een herseninfarct.

Iedereen ontwikkelt atherosclerose, maar bij de ene persoon gaat het sneller dan bij de ander. Een aantal factoren spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van atherosclerose. Zo ontwikkelen rokers en mensen met obesitas sneller atherosclerose dan mensen met een gezonde leefstijl. Bovendien zorgt een hoge bloeddruk eerder voor ruptuur van de plaque met een mogelijk infarct tot gevolg. Sporten daarentegen remt de ontwikkeling van atherosclerose. Verder ontwikkelt atherosclerose zich eerder bij mannen dan bij vrouwen en bepaalt vooral het ouder worden de hoeveelheid ernst van atherosclerose.

Op deze website vind je alle informatie over aderverkalking. Er wordt uitgelegd wat aderverkalking is, hoe je het kunt ontwikkelen, wat de gevaren zijn van atherosclerose en ook nog meer achtergrondinformatie om het zo goed mogelijk te begrijpen. Deze website richt zich op het geven van een zo compleet mogelijk beeld van atherosclerose en de daarbij horende gevolgen.

Ga nu verder om het mechanisme van aderverkalking te bekijken.