Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Vetafzetting in bloedvatten bij atherosclerose

Op deze pagina leggen we uit welke vetten er in de vaatwand worden opgeslagen, waar deze vetten vandaan komen en deze vetafzetting geremd kan worden. Belangrijke begrippen in de vetafzetting zijn LDL, HDL en cholesterol.

De vetachtige stof die in de vaatwand wordt afgezet is cholesterol en is afkomstig uit de lever. Het cholesterol is een belangrijk product in de bouw van vetten en is een restproduct in de afbraak van vet. De stofwisseling van vetten vindt vooral plaats in de lever en het vet is afkomstig vanuit de voeding of uit vetweefsel. Het cholesterol dat in de lever wordt gevormd wordt door het bloed vervoerd via het transportmiddel LDL en komt uiteindelijk in de vaatwand terecht. In de vaatwand geeft LDL de cholesterol af aan macrofagen die door de opname van veel vet getransformeerd worden tot schuimcellen.

HDL is net als LDL ook een stof die vet kan vervoeren door het bloed, maar heeft de tegengestelde functie van LDL. HDL kan cholesterol uit de bloedvatwand halen en transporteert dit weer terug naar de lever. Dit kan alleen wanneer cholesterol vrij in de bloedvatwand zit, want zodra macrofagen/schuimcellen het cholesterol hebben opgenomen kan HDL er niet meer bij. Er is dus een balans tussen LDL en HDL in het cholesterol transport.

De balans tussen LDL en HDL kan verstoord worden wanneer je bijvoorbeeld een vetrijk dieet volgt. Hierdoor belandt er veel vet in de lever en wordt er meer cholesterol gevormd. De balans van LDL en HDL raakt verstoord waardoor vet via LDL door het hele lichaam wordt verspreid waaronder de bloedvatwand. Dus een vetrijk dieet versnelt het proces van atherosclerose.

Klik hier om naar de reactie van het bloed vat op atherosclerose te kijken.