Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Risicofactoren van atherosclerose

Leeftijd

De grootste risicofactor voor het ontwikkelen van atherosclerose is de leeftijd. Hoe hoger de leeftijd, hoe meer aderverkalking je hebt ontwikkeld. Wanneer je meer atherosclerose hebt, is de kans ook groter dat een plaque scheurt.

Roken

Roken is een risicofactor voor atherosclerose omdat het schade aan het endotheel van je bloedvaten veroorzaakt. Hierdoor zijn de plaques kwetsbaarder, waardoor ze sneller scheuren.

Diabetes

Diabetes is een belangrijke risicofactor in het ontwikkelen van aderverkalking. Zowel type 1 als type 2 diabetes vormen een risico bij atherosclerose. Het mechanisme in beide vormen is gelijk en de boosdoener is de hoge glucose concentratie in het bloed. Een hoge concentratie glucose in het bloed leidt tot stress van het endotheel. Hierdoor raakt de binnenste wand van het bloedvat beschadigt en zorgt dit voor sneller barsten van de plaque. Ook zorgt een beschadigd endotheel er voor dat cholesterol makkelijker in de bloedvaten kan gaan zitten, waardoor het proces van atherosclerose versnelt.

Vetrijk dieet

Hoe meer je eet, hoe meer vet je binnen krijgt, dus hoe sneller de atherosclerose verloopt. Naast de kwantiteit is ook het soort voedsel van belang. Regelmatige consumptie van vetrijk voedsel leidt tot een overschot van cholesterol in je lichaam en bloed. Hoe meer cholesterol in je bloed hoe meer er in de bloedvatwand terecht komt en hoe sneller de atherosclerose zich ontwikkelt.

Geslacht

Ook het geslacht speelt een rol op de ontwikkeling van atherosclerose. Bij mannen begint de vorming van atherosclerose al vanaf het twintigste levensjaar en daar kun je niets aan doen. Bij vrouwen begint de ontwikkeling van aderverkalking ongeveer rond het 40e levensjaar. Echter, verloopt deze ontwikkelingen sneller bij vrouwen dan bij mannen, dus zijn beide geslachten in balans op bejaarde leeftijd. Een bijzonder verschil tussen mannen en vrouwen onder 55 jaar zijn de sterftecijfers. Ook al is de atherosclerose ontwikkeling minder ver in vrouwen, het sterftecijfer onder vrouwen door atherosclerose is 2x zo hoog. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen eerder onstabiele plaques vormen dan mannen.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is erg gevaarlijk bij atherosclerose. Een hoge bloeddruk zorgt er voor dat de plaque meer onder druk komt te staan en sneller kan barsten.

Ga nu verder om naar de gevolgen van aderverkalking te kijken.