Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Reconstructie van bloedvat bij atherosclerose

Zodra het lichaam merkt dat de diameter van het bloedvat verkleind, probeert het dit te voorkomen. Het lichaam probeert het bloedvat te reconstrueren door de diameter aan te passen. Dit kan gebeuren door het bloedvat expansief of constrictief te reconstrueren. Het is helaas niet bekend wanneer een bloedvat constrictief of expansief reconstrueert.

De diameter van het bloedvat kan groter worden door expansief (naar buiten toe) te groeien. Tijdens expansieve reconstructie wordt de oppervlakte van het bloedvat groter samen met het lumen, zodat bloed weer makkelijk door het bloedvat kan stromen wat een groot voordeel is van deze manier van reconstructie. Echter, zodra bloedvaten expansief groeien, worden de plaques minder stabiel, waardoor het risico op ruptuur van de plaque groter wordt.

Het tegenovergestelde van expansieve reconstructie kan ook voorkomen. In dat geval groeit het bloedvat niet naar buiten toe, maar juist naar binnen. De diameter is al verkleind door de atherosclerose, maar wordt nu nog eens extra verkleind. Deze manier van reconstructie wordt ook wel constrictieve reconstructie genoemd.

Het nut van constrictieve reconstructie lijkt niet logisch, maar toch heeft wel voordelen tegenover expansief remodeleren. Uit onderzoek is gebleken dat constrictieve reconstructie van de bloedvaten leidt tot stabilisatie van de atherosclerotische plaques. De prijs die daarvoor wordt betaald is de verkleinde diameter van het bloedvat. Door constrictieve reconstructie kan het weefsel te weinig zuurstof krijgen. Als reactie hierop worden nieuwe bloedvaten (collateralen) gevormd die het weefsel van voldoende bloed voorzien. Dit is mogelijk omdat de vernauwing van het bloedvat een langzaam proces is dus kan het lichaam hier nog op reageren. Als dan een plaque scheurt en een vat wordt afgesloten kunnen collateralen de bloedvoorziening overnemen. Zodra er in een expansief gereconstrueerd bloedvat een plaque scheurt en dan plotseling het vat afsluit heeft het lichaam geen tijd meer om nieuwe bloedvaten te maken en zijn de gevolgen groter.

Ga nu verder naar de risicofactoren van atherosclerose