Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Opbouw bloedvat

Een bloedvat bestaat uit drie verschillende lagen:

  1. Intima
  2. Media
  3. Adventitia

Als we binnen in het bloedvat zitten, is de eerste laag van het bloedvat dat we tegenkomen is de intima. De intima is de scheidingswand tussen het bloed en de rest van het weefsel. Deze scheidingswand heeft een erg belangrijke functie omdat lekvrij hoort te zijn. Het is de bedoeling dat het bloed nooit de bloedvaten kan verlaten, maar andersom is het de bedoeling dat er geen ongewenste stoffen in de bloedbaan komen zoals bacterien. De cellen die deze scheiding vormen worden endotheel cellen genoemd en zitten erg stevig aan elkaar gehecht om een stevige en lekdichte structuur te maken. Natuurlijk zijn er altijd stoffen die de bloedbaan moeten verlaten of de in het bloed terecht horen te komen, maar dit gaat via special specifieke kanalen tussen de endotheel cellen door.

Verder naar buiten vinden we de middelste laag, genaamd de media. De media is een laag met gladspierweefsel rondom de laag van endotheel. Deze gladdespiercellen bepalen de diameter van een bloedvat. Als bijvoorbeeld de bloeddruk te laag is, trekken deze spieren samen waardoor de diameter kleiner wordt en de bloeddruk omhoog gaat. Deze structuur staat onder invloed van het endotheel, oftewel de intima. Als de bloeddruk aangepast moet worden, neemt de intima dit waar en stuurt de media aan om dit aan te passen.

De laatste structuur rondom een bloedvat is de adventitia. Deze structuur bestaat vooral uit bindweefsel en dient ook voor de stevigheid van het bloedvat maar ook voor de verankering in het liggende weefsel. De adventitia bestaat vooral uit collageen, hele kleine bloedvaten en zenuwcellen. Het collageen biedt de stevigheid van de structuur en de kleine bloedvaten verzorgen de zuurstof voorziening in het gladde spierweefsel van de media. De zenuwcellen worden gebruikt om het gedrag van het bloedvat aan te sturen vanuit de hersenen.