Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Hoe werkt atherosclerose?

Atherosclerose is een proces dat de bloedvaten aantast. Om de aandoening te begrijpen is het belangrijk om de structuur van bloedvaten te kennen.

Bij aderverkalking worden vetten afgezet in de bloedvatwand. Deze afzetting van vetten vindt plaats in verschillende stadia. Het eerste stadium is de ophoping van vetten in de vaatwand tussen de intima en de media van het bloedvat. Tussen de intima en de media zitten macrofagen die vet kunnen opslaan. Deze macrofagen nemen meer en meer vet op waarna ze veranderen in 'schuimcellen'. Deze schuimcellen kunnen de bloedvatwand moeilijk verlaten, waardoor de vetafzetting onomkeerbaar is. Dit is op zich niet zo erg en kun je niets aan doen. Bij iedere man begint de vetafzetting langzaam vanaf het 20e levensjaar en blijft zich ontwikkelen. Atherosclerose is daarom onderdeel van het ouder worden. Naarmate de tijd vordert komen er meer schuimcellen bij elkaar en ontstaat er een atherosclerotische plaque. Deze plaque moet nu verstevigt worden en er wordt vaak bindweefsel gevormd. Bindweefsel vorming is een goed proces, omdat dit de plaque verstevigt. In sommige gevallen is er weinig bindweefsel vorming, waardoor de plaque onstabiel is en dit kan gevaarlijk zijn. Zodra de plaque heel is, is er niks aan de hand, maar naarmate de plaque begint te groeien, wordt het risico op het scheuren van de plaque groter. Zodra een plaque scheurt, leidt dit tot een stolsel en kan dit leiden tot ernstige situaties zoals een hartinfarct of herseninfarct.

Stabiele en onstabiele atherosclerose

De plaques die bij atherosclerose worden kunnen dus gestabiliseerd worden door het afzetten van collageen en bindweefsel rondom de plaque. Hierdoor is de plaque goed bestand tegen hoge bloeddruk en is het risico op plaque ruptuur klein. Onstabiele plaques zijn veel gevaarlijker. Een onstabiele plaque kan eerder scheuren en leidt eerder tot verstopping van bloedvaten. Een onstabiele plaque bevat weinig bindweefsel, waardoor deze minder stevig is vastgelegd in de vaatwand. Deze verminderde hoeveelheid bindweefsel kan komen doordat dit simpelweg niet wordt aangelegd, maar kan ook komen door het immuunsysteem. Immuun cellen breken het bindweefsel af, waardoor de plaque instabiel wordt. Een laatste rede waardoor onstabiele plaques kunnen voorkomen is doordat cellen in de plaque dood gaan. Deze dode cellen bieden geen structuur meer en zo wordt de stevigheid van de plaque minder. Dit verschijnsel gebeurt met de tijd, dus oudere plaques kunnen vaker instabiel zijn.

Stabiele en onstabiele plaques bij atherosclerose

Zoals in de afbeelding te zien is wordt een stabiele plaque gekenmerkt door een stevige laag bindweefsel, terwijl een onstabiele plaque weinig bindweefsel bevat, geinfiltreerd is met cellen van het immuunsysteem(oranje in de figuur) en veel vet en dode cellen bevat.

Ga nu verder naar de vetafzetting in de bloedvaten.