Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Een hartinfarct door atherosclerose

Een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, is een situatie waarin het hart plotseling te weinig zuurstof krijgt. Een hartinfarct wordt meestal veroorzaakt door een bloedpropje een slagader rondom het hart afsluit. Deze plotselinge afsluiting van het bloedvat, zorgt er voor dat de hartspier op een bepaalde plek te weinig zuurstof krijgt en hierdoor afsterft. Het hart is niet in staat om het beschadigde gedeelte te vervangen door een nieuwe stuk hartspier weefsel. De schade aan het hart die opgelopen is door een hartinfarct is daarom blijvend.

Een hartinfarct wordt dus veroorzaakt doordat bloedvaten die het hart van voedingsstoffen en zuurstof voorzien plotseling afgesloten raken. De belangrijkste rede hiervoor is atherosclerose. Bij atherosclerose hoopt vet zich op in de vaatwand en kan dit je bloedvaten erg vernauwen. Als de bloedvaten rondom je hart ernstig vernauwd zijn, leidt dit tot pijn in de borst en in het begin voornamelijk tijdens intensief bewegen. Dit komt omdat de hartspier te weinig zuurstof krijgt en de spier verkrampt hierdoor. De pijn in de borst neem na verloop van tijd weer af als u bijvoorbeeld weer tot rust komt. De atherosclerose zorgt dus niet alleen voor vernauwing van de bloedvaten, maar in deze vernauwingen kunnen ook eerder stolsels ontstaan, waardoor het hart acuut zonder zuurstof komt te zitten. Dit stolsel hoeft niet in het hart te zijn ontstaan, maar kan ook op een andere plaats in de bloedsomloop ontstaan en uiteindelijk vastlopen in het hart.

De schade die er na een hartinfarct ontstaat is afhankelijk van voornamelijk twee factoren. Allereerst is de grootte van het getroffen hartweefsel belangrijk. Als een stolsel ergens in een klein en relatief onbelangrijk bloedvat vastloopt, dan zal de schade beperkt blijven. Aan de andere kant, als een groot bloedvat verstopt raakt en daarmee veel andere kleine bloedvaten ook afsluit, dan is het getroffen gebied veel groter. Dit hoeft niet direct te betekenen dat de schade ook veel groter zal zijn. De schade hangt ook af van hoe lang het hart zonder zuurstof heeft gezeten. Als het hartinfarct snel wordt opgemerkt en de afsluiting kan snel opgelost worden in het ziekenhuis, dan hoeft de schade niet blijvend te zijn. Uiteindelijk bepalen dus de grootte van het getroffen hartweefsel en de duur van de bloedvat afsluiting hoe groot de schade is aan het hart.

Ga nu verder naar de vetafzetting in de bloedvaten.