Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Gevolgen van atherosclerose

De gevolgen van atherosclerose zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Atherosclerose zelf is niet levensgevaarlijk, maar de gevolgen van plaque ruptuur zijn dat wel. Wanneer een atherosclerotische plaque scheurt, komt er een bloedstolsel op de plaats van de plaque. Dit stolsel kan zo groot zijn dat het de bloedstroming blokkeert. Het kan ook gebeuren dat het bloedstolsel, door de hoge bloeddruk, los raakt van de plaque en dan door de circulatie stroomt. Dit bloedpropje in de bloedsomloop wordt ook wel een trombus genoemd. Deze trombus kan verder in bloedvaten vastlopen en dan de bloedstroom blokkeren. Als dit gebeurt in het hart of in de hersenen kunnen de gevolgen fataal zijn. In dat geval is er sprake van een hart- of een herseninfarct.

Een infarct wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in bepaald weefsel. Doordat een trombus een bloedvat dat in het hart ligt verstopt, kan een deel van het weefsel niet voorzien worden van bloed. Hierdoor kan het weefsel geen afvalstoffen meer kwijt aan het bloed, maar kan er ook geen zuurstof worden geleverd aan het hartweefsel. Het hartweefsel zal als gevolg van het zuurstof gebrek afsterven en niet meer functioneel zijn. De gevolgen voor de rest van het lichaam kunnen zeer ernstig zijn. De ernst van de gevolgen hangt af van de grootte van het getroffen gebied. Het hart kan bijvoorbeeld nog voldoende bloed door het lichaam pompen wanneer een klein stukje hartweefsel afsterft. Zodra er een te groot deel afsterft, kan het lichaam onvoldoende bloed door het lichaam pompen. Het orgaan dat het meest afhankelijk van zuurstof is zijn de hersenen. Zodra de hersenen te weinig zuurstof krijgen, verliezen ze hun functie en zal je sterven.

Niet alle hartinfarcten zijn direct dodelijk en dit komt onder meer door de snelle behandeling van getroffen patienten. Door snel de bloedstroom weer op gang te krijgen kunnen veel patienten gespaard blijven, omdat het hartweefsel nog niet is afgestorven. Dus hoe eerder er wordt behandeld, hoe kleiner stuk hartweefsel afsterft. Patienten met een klein infarct kunnen dus blijven leven, maar moeten wel op hun hoede blijven. Het hart is wel verzwakt, dus kan het bijvoorbeeld geen topprestaties meer leveren (zoals tijdens sport). Ook andere inspanningen, zoals traplopen, kunnen voor patienten erg vermoeiend zijn, maar dat hangt af van de hoeveelheid schade die het hart heeft opgelopen na het infarct.

Uiteindelijk zal het hart van patienten na een infarct steeds minder functioneel worden. Doordat er een stuk hart is afgestorven, zal de rest van het hart de functie moeten overnemen. Het hart wordt hierdoor extra belast waardoor het hart uitgeput raakt. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer schade aan het hart, waardoor het hart nog meer moet werken en het hart raakt in een vicieuze neerwaartse spiraal waarbij het hart op raakt.

Ga nu verder naar de behandelingen voor aderverkalking.