Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Behandelingen van atherosclerose met behulp van medicijen

Op deze pagina worden een aantal medicijnen weergegeven die de progressie van aderverkalking moet voorkomen.

Bloeddrukverlagers

Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk en een hoge bloeddruk is een grote risicofactor op een hartinfarct. Daarom worden bij deze mensen vaak medicijnen voorgeschreven die de bloeddruk verlagen. Ondertussen moeten de patienten ervoor zorgen dat ze op den duur van deze medicijnen afkomen door bijvoorbeeld af te vallen, gezond te gaan eten of wat doen aan stressfactoren.

Statines

Statines zijn cholesterolsynthese remmers en zijn erg effectief in het verlagen van de hoeveelheid cholesterol. Mensen met bijvoorbeeld obesitas kunnen deze middelen voorgeschreven krijgen omdat ze erg veel vetten binnen krijgen. Door cholesterolsynthese te remmen voorkom je dat cholesterol in de vaatwand terecht komt. Een bekende vorm van een statine is Symvastatine.

Bloedverdunners

De bloedstolling is een belangrijk onderdeel van atherosclerose en vooral bij plaque ruptuur. Bij atherosclerose vormt zich een stolsel op de plaque die het vat blokkeert of die los schiet. Om de vorming van grote stolsel te voorkomen worden bloedverdunners met grote regelmaat voorgeschreven. Bloedverdunners remmen de bloedstolling, waardoor een mogelijke ruptuur minder grote gevolgen heeft. Een bekende bloedverdunner die vrijwel iedereen in huis heeft is aspiring. Het wordt zelfs aangeraden om bij het vermoeden van een hartinfarct direct aspirine te slikken om het stolsel op te lossen zodat eventuele schade zoveel mogelijk beperkt wordt. Hoe je een hartinfarct kunt herkennen wordt uitgelegd op de website van de Hartstichting.

Een stap verder in de behandeling van atherosclerose is door middel van chirurgische ingrepen. Meestal worden deze methoden toegepast na een hartinfarct, maar ze kunnen ook toegepast worden bij patienten met hele slechte coronair vaten. Het is echter van cruciaal belang dat er in het geval van een hartinfarct, de bloedstroom zo snel mogelijk hersteld wordt. Hoe korter de afsluiting, hoe kleiner de schade en groter de kans op herstel.

Kijk nu naar de operaties die uitgevoerd kunnen worden bij atherosclerose