Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Behandelingen van atherosclerose door verandering van de leefstijl

Op deze pagina worden leefstijl veranderingen aangeraden om de ontwikkeling van atherosclerose te voorkomen.

Dieet

Een goed gebalanceerd dieet is belangrijk in het vertragen van de atherosclerose. Een goed dieet bestaat uit veel groenten, fruit en granen. Door een goed dieet kun je de risicofactoren van atherosclerose als hoge bloeddruk, overgewicht en hoge bloedwaardes van cholesterol voorkomen.

Lichaamsbeweging

Onderdeel van een goed dieet is voldoende lichaamsbeweging. Hiermee voorkom je dik worden of zorg je ervoor dat je afvalt. Het risico op de nare gevolgen van atherosclerose nemen hierdoor af.

Stoppen met roken en verminderen van stress

Roken en stress zorgen schade aan je bloedvaten en verhogen daarbij de kans op een hartinfarct. Het is daarom raadzaam om niet te roken of anders daarmee te stoppen. Het verminderen van stress moet een verlagend effect hebben op de bloeddruk waardoor de kans op het scheuren van een plaque verminderd wordt.

Naast veranderingen in leefstijl, kunnen er ook medicijnen genomen worden om de kans op het scheuren van een plaque te verminderen. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven aan patienten die al eens een hartinfarct hebben, bij patienten waarvan bekend is dat ze slechte vaten hebben of bij patienten die een erg hoog risico hebben op het krijgen van een hartinfarct.

Op de volgende pagina vindt u welke medicijnen gebruikt kunnen worden bij atherosclerose.