Atherosclerose

Alle informatie over Atherosclerose

Behandelingen van atherosclerose door het plegen van ingrepen

Er zijn een aantal verschillende ingrepen die gedaan kunnen worden bij atherosclerose. Deze ingrepen kunnen gedaan worden na een infarct, maar ook wanneer de patient een erg slechte bloedvaten heeft.

Endarterectomy/dotteren

Endarterectomy is een methode waarbij de diameter van de bloedvaten hersteld wordt. Vernauwde bloedvaten worden van binnenuit opengemaakt waardoor de bloedstroom weer herstelt. Deze methode kan in de bloedvaten van het hart gedaan worden om een hartinfarct te voorkomen, maar kan ook in de halsslagader gedaan worden om de kans op een herseninfarct te verkleinen.

Ballonangioplasty

Een methode die lijkt op het dotteren is de ballonangioplasty. Via een slagader in de lies of de pols wordt er een katheter in je aderen geschoven en gaat richting een atherosclerotische plaque. Deze katheter bevat een soort van ballon die op de plaats van ernstige vernauwing opgeblazen kan worden, waardoor het bloedvat naar buiten gedrukt wordt. Het bloedvat is nu tijdelijk geheel afgesloten en dient daarvoor niet te lang te duren.

Stenten

Een andere manier van katheteriseren is stenten. Ditmaal wordt er via de lies of pols een katheter met een frame naar binnen geschoven. Op de plaats van de atherosclerotische plaque wordt het frame uitgevouwen, waardoor het bloedvat ook naar buiten wordt gedrukt. Deze stent kan in het bloedvat blijven zitten, zodat de bloedstroom gehandhaafd kan blijven. Het voordeel van stenten ten opzichte van ballonangioplasty is dat de diameter van een gestent bloedvat langer groot blijft. Echter, soms kan het lichaam de stent als lichaamsvreemd zien en het afstoten.